A A A K K K
людям із порушенням зору
Заклад з надання медичної допомоги та реабілітації

Як вберегти себе від ГРВІ в зимово-весняний період

Дата: 02.04.2021 10:19
Кількість переглядів: 120

Як вберегти себе від ГРВІ в зимово-весняний період

 

   Щороку в зимово-весняний період реєструється зростання захворюваності респіраторно-вірусними інфекціями та грипом, до яких люди сприйнятливі, незалежно від віку, статі та соціального положення.

   До групи ГРВІ відносяться понад 200 вірусів, які включають   грип, риновірусну,   респіраторно-синцитіальну, аденовірусну інфекції та інші гострі запальні захворювання органів дихання, які можуть викликати риніти, синусити, отити, пневмонії, менінгіти. На сьогодні особливу небезпеку становить і гостре інфекційне захворювання дихальних шляхів, збудником якого є новий коронавірус SARS-CoV-2.

   Є декілька основних шляхів передачі ГРВІ — повітряно-крапельний і контактний.  Проте, слід пам’ятати, що в будь-якому випадку джерелом інфекції є хвора  людина, яка навіть із легкою формою ГРВІ  становить небезпеку для оточуючих. З метою запобігання захворювань використовують специфічні та неспецифічні методи профілактики. Щоб захистити себе та оточуючих,ми повинні дотримуватись таких простих правил:

 

- Уникати скупчень людей , щоб зменшити вірогідність контактів із хворими;
- Користуватися захисними масками - щоб захистити себе чи оточуючих від зараження;

- Прикривати рот і ніс під час кашлю та чханні, щоб запобігти розпиленню інфікованих краплин слизу, які є джерелом зараження;
- Регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання;

- Повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми - для підвищення опірної  здатності організму;

- Мити руки з милом або обробляти їх дезінфікуючим гелем із вмістом спирту, оскільки інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких ми час від часу торкаємось руками.

   Основним специфічним заходом профілактики захворювань та попередження ускладнень під час грипу та COVID-19 залишається вакцинація, яка є найбільш необхідною для осіб з груп епідемічного ризику (медичних працівників, працівників закладів освіти, торгівлі, транспорту, сфери обслуговування, учнів та студентів) та медичного ризику (осіб з хронічними захворюваннями серцево-судинної, ендокринної та дихальної систем).

 

 

Лікар-інфекціоніст Олефіренко А.А.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора